30 x no stress op de Positively Relaxed Day

Hoewel ik over het algemeen vrij goed mijn stress de baas kan is dat ooit wel anders geweest. Ik herinner mij nog de examenperiode in het middelbaar waarbij ik amper kon eten en slapen. Na zo een stressy periode was ik altijd een wrak. Doorheen de jaren ben ik bewuster beginnen omgaan met stress en heb ik alles beter leren relativeren. Natuurlijk zijn er altijd nog momenten waarop ik stress heb maar het valt veel minder voor dat stress mij compleet overmant en dat mijn gezondheid er onder gaat lijden.

Helaas heeft meer dan 60% van de Belgen toch minstens 1 keer per week last van stress. Meer nog, de helft (52%) van de Belgen neemt zijn werkstress mee naar huis. Daarnaast hebben vrouwen opmerkelijk vaker stress dan mannen: 33 procent van de vrouwen geeft aan dagelijks stress te ervaren. Whoeps! Het is dus duidelijk dat hier verandering in moet komen! Omdat het niet altijd eenvoudig is om stress van je af te zetten organiseert Tranquini op 12 mei wereldwijd de positively relaxed day. Het doel van deze dag? Mensen aanmoedigen bewust om te gaan met dagelijkse stress en hen helpen hun hoofden leeg te maken en te ontspannen. Amen to that!

Stress verminderen kan je op zoveel verschillende manieren en iedereen ontspant zich op zijn manier. Ben je nog op zoek naar enkele manieren om jouw stress te verminderen? Dan zijn deze 30 tips zeker iets voor jou!

#1: In case of stress, pop bubbles
Uit onderzoek blijkt dat één minuut lang bubbelfolie poppen hetzelfde stressverminderende effect heeft als een massage van een half uur!

#2: A clean home is a happy home
Doe eens de afwas! Je wordt rustig van de herhaalde bewegingen. Het is ontspannend om iets te doen dat niet belastend is en dat zich continu herhaalt. Je stressniveau wordt dan lager. Laat wel niet een week aan afwas staan om daarna de stress te verlichten, want waarschijnlijk levert die berg je juist weer stress op.

#3: Reading is to the mind what excercise is to the body
Zet die e-reader maar aan en ga er even voor zitten. Mensen die veel lezen, hebben minder stress en een betere levenskwaliteit. De zondagmiddag leent zich er uitstekend voor om lekker te lezen.
#4: To plant a garden is to believe in tomorrow
Van planten wordt je vrolijk! Uit onderzoek blijkt dat wanneer je een ruimte in loopt waar veel planten staan, je hartslag en bloeddruk dalen én je minder spanning ervaart.

#5: A relaxed mind is a creative mind
Verzet je gedachten eens op een creatieve manier! Haal de kleurpotloden van onder het stof, zoek een toffe kleurplaat en laat je van je meest creatieve kant zien! 

#6: A clean desk is a clear mind
Ligt jouw bureau vol met rapporten, lege koffiekopjes en paperclips? Uit onderzoek blijkt dat veel afleiding door troep op je bureau je werkeffectiviteit sterk verminderd. Het zou dus goed kunnen dat die spelfouten in dat rapport te wijten zijn aan een rommelig bureau. Neem even de tijd om je bureau een grondige make-over te geven en wellicht pak jij die promotie binnenkort wel!

#7: Never fail to get all the sunshine and fresh air you can
De lente komt eraan. Ga naar buiten en doe actieve dingen. Ga hardlopen of nodig je vriendin uit om een wandeling te maken. Neem een diepe adem en zuig frisse lucht je longen binnen. Doe lekker waar jij zin in hebt maar doe het vooral buiten.

#8: Life is like a box of chocolates, you never know what you’re gonna get
Nou, inmiddels weten we precies wat we ervoor terug krijgen als we onze tanden in een stukje chocolade zetten. Er zijn namelijk studies gedaan die de mentale, fysieke en zelfs seksuele voordelen van chocolade bewijzen.

#9: Get off the grid
Meer en meer mensen keren onze moderne 9 tot 5 mentaliteit de rug toe. De keuze om “off the grid” (letterlijk: van de landkaart af) te gaan leven gaat eigenlijk over terug gaan naar een simpeler leven; meer beleven en minder materiële zorgen.

#10: Find something you like and do it forever
Er is een oud gezegde; iedereen heeft een hobby nodig. Hobby’s helpen je je smaken en passies in het leven ontwikkelen, ze helpen je te ontspannen en nieuwe focus te vinden. Ze spelen ook een cruciale rol in het vinden van mensen met dezelfde interesses; dit is hoe vaak vriendschappen ontstaan en onderhouden worden.

#11: Life is only as good as your mindset
Als een man van immense geduld en een ongeëvenaarde capaciteit voor mededogen en menselijke goedheid, wordt de Dalai Lama algemeen erkend als ’s werelds moreel kompas. Deze man hanteert de filosofie: “Wees aardig wanneer mogelijk. Het is altijd mogelijk.”

#12: Always find a reason to laugh. It may not add years to your life, but will surely add life to your years
Humor maakt het leven een stuk leuker. Sommige grappen zijn leuker dan andere, het is dan ook nooit gelukt om ‘s werelds grappigste mop te vinden. Wat niet ter discussie staat is dat lachen om een grappige grap goed is voor je lichaam, geest en ziel. Zoek je nog een leuke mop? Misschien vind je deze wel grappig: “Komt een vis bij de dokter. Zegt de dokter: “Aha, ik zie het al… uit de kom”.

#13: Just say yes
Mensen zijn vaak erg voorzichtig. We kiezen vaker voor de veilige gebaande paden dan dat we ons blootstellen voor risico’s. Dit betekent wel dat we ook vaak mooie kansen afslaan omdat we bang zijn voor het onbekende. Als je nooit kansen aangrijpt, nooit ‘ja’ zegt zul je misschien de mooiste momenten van je leven mislopen. Het leven is kort, hoe vaker je ‘ja’ zegt hoe meer je uit het leven haalt.

#14: Why be moody when you can shake your booty
Niet alleen is het een goede work-out maar ook een goede manier om je te ontladen. En wat mensen ook zeggen, iedereen kan dansen! Hoe goed je daadwerkelijk bent is een kwestie van mening.

#15: A smile is the prettiest thing you can wear
Een glimlach. Waarschijnlijk het meest krachtige gebaar op onze planeet. Het kost niets en de voordelen van diegene die de glimlach schenkt en degene die deze ontvangt zijn groot. Een glimlach doorbreekt spanning, geeft aan wie jij bent als persoon, hoe je je voelt en stelt de ander gerust.

#16: A little quiet time goes a long way
Wie aan mediteren denkt, denkt vaak aan oude tempels met monniken of aan hippies in zweverige retraites hoog in de bergen. Wat mensen vaak niet weten is dat mediteren tegenwoordig gedaan wordt door hele gewone mensen. De voordelen van mediteren zijn dan ook veelal bekend. Maak dus af en toe even tijd om tot rust te komen en om jezelf een beetje stilte te gunnen.

#17: People who love to eat are the happiest people
Wie wordt er nu niet gelukkiger van lekker eten? Duik de keuken in en bak een lekkere taart! Extra leuk als je jouw creatie daarna kan delen met je familie en vrienden.

#18: You gotta nourish to flourish
Tijd buiten doorbrengen is een zeer effectieve manier om te ontstressen. Maar we hebben het steeds drukker en de groene plekken in het land worden steeds kleiner. Dé oplossing: stadstuintjes! Tuinieren is eigenlijk een super gezonde, positieve hobby. Je krijgt je dagelijkse dosis zonlicht en frisse lucht binnen, je hebt contact met de aarde en bent lekker in beweging.

#19: Choose to believe that good happens

Ik denk dat ik het kan, ik weet dat ik het kan, ik kan het! Soms is het goed om op sommige momenten even stil te staan bij de positieve dingen in het leven. Door je eigen gedachten een positieve draai te geven bepalen we ons eigen geluk.

#20: Music on, world off
Muziek heeft een invloed op hoe we ons voelen. Rustige muziek zorgt voor een lagere productie van stresshormonen en maakt endorfine vrij in de hersenen, morfine-achtige stoffen die pijn verlichten en de stemming verbeteren.

#21: Time spent with cats is never wasted
Een kat knuffelen kan een positieve invloed hebben. Het zou gevoelens van stress verminderen en de bloeddruk doen dalen. Geef je kat vandaag dus maar extra veel knuffels! Oh en voor degene die geen kat hebben… Wij worden alvast net zo gelukkig van het bekijken van kattenfilmpjes.

#22: Sing like nobody’s listening
De douche is voor velen een plaats waar ze even alleen kunnen zijn en kunnen ontspannen. En als je vanochtend met het verkeerde been uit bed bent gestapt, stap dan lekker onder de douche en zing keihard jouw favoriet liedje. Waarschijnlijk krijg je er instant een wat beter humeur van.

#23: Hakuna Matata
Hakuna matata is een term uit het Swahili die zoiets betekent als “er is/zijn geen” (hakuna) “problemen/moeilijkheden” (matata). Je zorgen maken is net zoals in een schommelstoel zitten. Je hebt iets te doen maar je komt nergens. Probeer je zorgen dus niet te laten overheersen maar maak er gewoon het beste van!

#24: Whatever happens, will happen
Soms maakt men zich teveel zorgen over hoe iets zal aflopen. Go with the flow en laat alles op je afkomen. Dit bespaart je veel gepieker en stress.

#25: Photography is the beauty of life captured
Trek er eens een dagje op uit met een wegwerpcamera of een analoge camera. Geniet van de spanning terwijl je wacht op het resultaat!

#26: Let’s root for each other and watch each other grow
Vooral, in deze hectische tijd met lange werkdagen waarin mensen continu onder druk staan, lijkt liefde de stress in te kunnen perken. Plan eens een heerlijk momentje quality time samen in en kom weer helemaal tot rust!

#27: Teamwork makes the dream work
Leer je collega’s goed kennen, maak tijd voor elkaar en probeer elkaar waar mogelijk te helpen. Vele handen maken licht werk en zo voorkom je dat iemand begint te lijden onder de stress.

#28: Relax, it’s only chaos
Chaos is de wet van de natuur. Orde is een droom van de mens. Geef je over aan chaos, verzoen je ermee en er zal iets wonderbaarlijks gebeuren. Als je afstand doet van de behoefte je omgeving onder controle te houden, leer je in een chaotische omgeving te werken zonder er onder te lijden. Zo kun je je stress verminderen.

#29: When nothing goes right, go left
Soms gaat echt alles mis. We hebben allemaal wel eens een hopeloze dag. Leg je erbij neer dat het je af en toe zal overkomen en je zult zien dat je hierdoor minder stress ervaart. Probeer erom te lachen en maak er het beste van.

#30: Just breathe and release anything that does not serve you
Gun jezelf af en toe een moment om op adem te komen en al je gedachten op een rijtje te zetten. Zoek een rustige plek op en focus je enkele minuten enkel en alleen op je ademhaling. Je zal merken dat je hierna een pak rustiger bent.

Q: Hebben jullie vaak last van stress? Wat doen jullie er aan? 🙂

Share:

21 Reacties

 1. mei 13, 2017 / 8:28 am

  Wat een leuke dingen die je tegen stress kan doen! Heb er al veel over opgezocht maar was het bubbeltjes plastic poppen nog niet eerder tegen gekomen! Helaas ben ik echt een stress kip en probeer er van alles tegen te doen… Nou heb ik laatst het werkboekje: stoppen met stressen gehaald! Super herkenbaar wat daar allemaal instaat, vindt het ook erg leuk dat je gelijk wat oefeningetjes na de uitleg kunt doen 😀

 2. mei 13, 2017 / 8:38 am

  Als ik veel te doen heb op een dag kan ik best stressen. Het beste (voor mij!) is dan op goede to-do list te maken en als eerste de dingen te doen die het snelste klaar zijn, zo kun je in het begin al veel strepen, en wordt ik vaak al wat rustiger. Ook een opgeruimd huis / bureau / werkplek werkt echt!

  • mei 13, 2017 / 12:40 pm

   To-do-lijstjes maken is inderdaad ook een goede tip! 🙂 Dat helpt mij ook echt om de stress onder controle te houden.

 3. mei 13, 2017 / 8:44 am

  Yep, na een drukke werkdag zorg ik altijd voor mn relaxmomentjes. Lekker joggen met een goed muziekje op, mn favo series kijken met mn lief, op mn vrije dagen lekker de buitenlucht in met mijn 2 zoontjes of andere leuke dingen doen, lekker spontaan uiteten, Avondjes met vriendinnen. Deze momenten laden je weer op en zo kan ik er ook weer flink tegenaan. Als werkende mama zijn je dagen druk genoeg en heb je deze momenten wel nodig!

  • mei 13, 2017 / 12:39 pm

   Dat kan ik geloven! Goed van je dat je elke dag bewust een relaxmomentje inplant!

 4. mei 13, 2017 / 8:47 am

  Met deze tips & tricks moet het zeker lukken om wat meer chill in het leven te staan Mooie lijst thanx

 5. mei 13, 2017 / 8:51 am

  Genoeg tips om de stress de baas te worden 😉 Ik vind die eerste wel leuk hihi

 6. mei 13, 2017 / 9:16 am

  De eerste 2 zijn mij op mijn lijf geschreven. Ik ben de laatste tijd flink aan het ‘ontspullen’. Zoveel onnodige spullen in huis die alleen maar last zijn. Weg ermee! ( gelukkig nemen mijn kids het ook een beetje over ). En lezen doe ik sinds ik blog te weinig. Boeken lezen dan. Gisteren toevallig nog een Tweet eruit gegooid dat ik van mijzelf nu echt verplicht mijn boek uit moet lezen die al maanden naast mij ligt. ( normaal las ik 1 a 2 boeken per week! ).

  • mei 13, 2017 / 12:39 pm

   Inderdaad! Ik lees heel veel online maar ik merk dat ik er toch ook van geniet als ik eens iets offline lees 🙂

 7. mei 13, 2017 / 10:38 am

  Wat een goede tips. Je hebt het artikel echt leuk vorm gegeven door het Engels Nederlands te doen. Maak het meteen origineel vind ik. Ik kan wel een beetje ontspanning gebruiken dus ik ga zeker paar opties van jouw proberen.

 8. mei 13, 2017 / 11:02 am

  Een schoon huis geeft mij ook zoveel rust. Echt niet normaal hoeveel impact ‘rotzooi’ om je heen heeft.

  • mei 13, 2017 / 12:38 pm

   Inderdaad 🙂 en eens ik in de poetsflow geraak ontspant het opruimen op zich mij ook wel!

 9. mei 13, 2017 / 11:19 am

  Wat een leuke en bruikbare tips! Opruimen is inderdaad een flinke stressverlager. Van dat bubbelplastic ga ik binnenkort proberen haha!

 10. Sjira
  mei 13, 2017 / 11:26 am

  Jaaaa… dat bubbelplastic! Als kind kon ik er uren mee zoet zijn en ik zie dat nu ook op mijn dochter een ontzettende aantrekkingskracht heeft. Ik kan me er alles bij voorstellen dat dat rustgevend werkt.

  • mei 13, 2017 / 12:37 pm

   Ja inderdaad! 😀 ik ben altijd blij als ik ergens bubblewrap bij krijg!

 11. mei 13, 2017 / 3:12 pm

  Wat een goede tips!! Dubbelplastic blijft leuk haha! Leuke blog heb je ook 🙂 Liefs Gea

 12. mei 13, 2017 / 7:42 pm

  Hihi die bubbeltjesfolie is toch wel mijn favoriet: moest er wel even om grinniken.

 13. mei 14, 2017 / 9:04 am

  Wat een leuk en handig lijstje. Ik ga vandaag in een open raam in het zonnetje een boek lezen met muziek op de achtergrond en mijn katten in de buurt. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *