7 tips voor een geslaagde huizenjacht.

Nog niet zo lang geleden besloot ik om te verhuizen. Tijdens mijn zoektocht werd ik al gauw overspoeld door een massa aan appartementen, huizen, duplexen en zelfs triplexen (wait whut, is dat dan niet gewoon een huis?). Maar al doende leert men natuurlijk en uiteindelijk vonden ik toch mijn nieuwe droom-thuis. In deze post geef ik je alvast mijn tips voor een geslaagde huizenjacht.

1. Stel een verlanglijstje op.
Wat verlang je van je nieuwe woning? Het is makkelijker een selectie te maken in het aanbod van woningen als je enkele richtlijnen hebt. Ga je samenwonen? Stel dit lijstje dan samen op zodat jullie een duidelijk beeld hebben van wat jullie beiden verlangen.

Enkele punten die je best in gedachten houdt:
– De locatie: Waar wil je gaan wonen? In de grote stad of op het rustige platteland, dicht bij waar je nu woont of iets totaal nieuws? Dit is alvast een goed vertrekpunt om de keuzemogelijkheden al een heel eind te beperken.
– De indeling van de woonst: Hierbij dien je rekening te houden met het aantal slaapkamers dat jullie wensen, de indeling van de overige kamers, de opstelling van de badkamer. Misschien wil jij wel drie slaapkamers omdat je droomt van een dressing en een aparte bureau, maar heeft je vriend hier geen behoefte aan.
– de prijs: Ook dit is een heel belangrijk punt, wat wens je te spenderen aan je nieuwe thuis? Stel je een vast budget op of bekijk je het liever van woning tot woning.
– de stijl: Droom je van wonen in een landelijk huis of zoek je toch eerder een hippe loft?

2. Zoek regelmatig.
Zorg ervoor dat je regelmatig even een kijkje op de verschillende immo-websites. De leukste panden blijven meestal niet lang online dus het is een kwestie van er als eerste bij te zijn. Enkele websites waar je makkelijk een overzicht krijgt van het huidige aanbod zijn immoweb, immoproxio, zimmo. Handig aan deze websites is dat je zoekopdrachten kan opslaan zodat je niet steeds al je vereisten opnieuw moet ingeven. Daarnaast beschikken sommige websites en immo-kantoren ook over hun eigen app, deze is handig als je even een vrije moment hebt en eens gauw wil checken of er nog niets nieuw online staat. Even zoeken in de app-store is dus de boodschap.

3. Kijk om je heen.
Naast online zoeken kan je natuurlijk ook offline zoeken. Rijd eens door de regio waar je wenst te wonen en zoek de woningen met de “te huur”-bordjes. Schrijf ze eventueel op.

4. Bezoeken, bezoeken en nog eens bezoeken.
Na dat je een selectie hebt gemaakt van een aantal panden waar je wel interesse in hebt ga je deze best eens bezoeken. Maak zo veel mogelijk afspraken en pin je niet vast op een enkele afspraak. Soms zijn foto’s nu eenmaal bedrieglijk.

5. Wees kritisch.
Laat je tijdens de bezoeken niet te veel invloeden door de verkooppraatjes van de makelaar. Een pand zonder fouten bestaat niet. Check de woning op eventuele gebreken (vochtplekken, dingen die kapot zijn,…) en vraag ook naar de feiten omtrent het energieverbruik (EPC, dubbel glas,…). Hoe mooi de woning ook is zorg er wel voor dat het zijn geld waard is.

6. Wees realistisch.
Aan de andere kant bestaat een perfecte woning dan ook weer niet. Als je op zoek bent naar een huurwoning zul je altijd een beetje compromissen moeten sluiten. Je kan een fantastische keuken hebben, maar misschien is de badkamer wat minder hip. Omdat je hier niet altijd iets aan kan doen moet je voor jezelf afwegen waar je het meest waarde aan hecht. Daarnaast moet je ook je budget realistisch houden. Een hippe loft in het stadscentrum heb je nu eenmaal niet met een mini-budget.

7. Geef niet op.
Je zoektocht zal misschien wel enige tijd duren, diegene die meteen de woning van hun dromen vinden vormen nu eenmaal de uitzondering. Je zal misschien op een gegeven moment het bos door de bomen niet meer zien of net niets meer zien dat je leuk vind. Maar geef vooral nooit op. Op een dag zal je de woning van je dromen vinden. Volhouden is de boodschap.

Q: Ben jij op zoek naar een nieuwe woning of heb je nog tips om aan het lijstje toe te voegen laat ze dan gerust achter in de comments 🙂

Share:

4 Reacties

 1. mei 6, 2015 / 9:02 am

  Wat leuk dat je je droom huis hebt gevonden met je vriend 🙂 Ik mag pas over een jaartje beginnen met zoeken want dan zijn mijn vriend en ik als het goed is afgestudeerd. Ik denk dat het gevoel als je een woning instapt erg belangrijk is. Ik had dat ook toen ik op kamers ging namelijk. Bij sommige kamers voelde ik me totaal niet op mijn gemak. En toen het bij een van de kamers begon te kriebelen wist ik dat dat de juiste was 🙂 Daar woon ik nu na 3 jaar nog steeds met plezier ^^

  • Studio Tinsel
   mei 6, 2015 / 9:50 am

   Oh wat leuk! Veel succes met samen zoeken alvast. Het is inderdaad die kriebel die vaak de doorslag geeft 🙂

 2. mei 6, 2015 / 10:40 am

  Handige tips dit! Heel veel succes, hopelijk vinden jullie snel wat!

 3. mei 6, 2015 / 3:31 pm

  Ah fijn dat jullie een eigen plekje hebben! Ik zou wel graag met mijn vriend willen samenwonen (ik woon nog thuis), maar Amsterdam is zo duur. Voor wat ruimte moet je al snel 700/800 euro neerleggen en dat kunnen we als arme studenten (nog) niet betalen, haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *