Collage and keep: knippen en plakken voor volwassenen.

Als sinds ik een kind was verzamelde ik prentjes, tekeningen en andere knipsels in mijn “verzamelmap” en tot op vandaag heb ik nog steeds moeite met het gewoon weggooien van een tijdschrift. Ik ben een echte verzamelaar op vlak van beeldmateriaal en heb dus stapels tijdschriften, prentenboeken en brochures liggen in mijn appartement. Ik vond op het internet het boek “Collage and keep” en mijn interesse was meteen gewekt. Toen ik dan ook nog eens de kans kreeg om het boek uit te testen heb ik dan ook geen moment getwijfeld! Vandaag deel ik met jullie mijn ervaring met het boek en enkele collages die ik reeds maakte.Het boek zelf is mooi vormgegeven en elke pagina heeft zijn eigen ontwerp in de herkenbare stijl. De bladzijden zijn lekker stevig en dik dus je kan je helemaal laten gaan met het knippen en plakken. De opdrachten/thema’s zijn steeds verspreid over een dubbele pagina zodat er voldoende ruimte is voor je collages.Het leuke aan dit soort boeken is dat je geen enkele verplichting hebt. Wil je vanaf pagina 1 beginnen? Fijn! Begin je liever halverwege het boek? Ook goed hoor 😉 Je kan ervoor kiezen om 1 thema volledig uit te werken of je vult geleidelijk aan hier en daar de pagina’s op. Ik heb ervoor gekozen om steeds iets volledig af te werken omdat ik het zo makkelijker vind om mij volledig in te leven in het onderwerp.

De eerste opdracht was vrij simpel, maak een lettercollage van je naam (aangezien ik een vrij lange naam heb was het wel even zoeken doorheen mijn tijdschriften). Daarnaast besloot ik ook meteen het bijhorende zelfportret samen te stellen. Ik ben vaak terug te vinden met mijn camera in de hand dus deze moest er zeker in verwerkt worden (niet mijn camera op de foto trouwens, het is het idee dat telt). Daarnaast ben ik vaak op pad met sneakers aan mijn voeten dus deze verdienden ook een plaatsje in de collage. De “hello” staat symbool voor het feit dat ik altijd iedereen begroet (macht der gewoonte uit de winkel).

De volgende collage die ik invulde was deze. Toen ik de vraag las wist ik meteen wat ik erbij zou plakken. Niet zo heel erg lang gelezen las ik een artikel in een tijdschrift over “arm Vlaanderen” en hoe iedereen het beste van zijn huidige situatie probeert te maken. Daarin was er 1 zinnetje dat mij zo was bijgebleven dat ik het ook effectief al had uitgeknipt en bewaard.

Mijn grootmoeder had vroeger in haar huis een lange gang, die vol hing met spreuken. Eentje is mij altijd bijgebleven: “ik kloeg dat ik geen schoenen had tot ik de man ontmoette die geen voeten had.”

Dit boek is dus ideaal voor het verzamelen van dit soort vondsten en het vormt voor mij een mooie herinnering aan deze wijze woorden. De tweede collage die ik maakte was er 1 met mijn perfecte uitzicht. Ik hou van de zee en de zomer dus dit gevoel moest er zeker in. Daarnaast staat logeren in 1 van deze strandhuisjes zeker op mijn bucketlist. Eat, beach, sleep & repeat, het leven kan toch schoon zijn. De laatste collage die ik maakte is dan weer een heel persoonlijke. Soms vind het best wel confronterend om deze collages te maken. Doordat je echt op zoek moet gaan naar de woorden en dingen in de tijdschriften word je soms keihard met je neus op de feiten gedrukt. Je pikt er namelijk steeds de woorden uit waarbij je zelf aanvoelt dat ze bij de collage passen. Zo omvat deze collage mijn fobie voor insecten, mijn angst voor reizen met het vliegtuig en mijn afkeer voor paskamers (met als extraatje de paskamerstruggles van de primark) maar ook diepgaandere (en best wel persoonlijke) dingen zoals mijn angst om de controle te verliezen en dat kleine, onzekere stemmetje dat soms in mijn hoofd zit.

Ondertussen zijn er nog meerdere collages “in progress”, want ik heb de knip- en plakkriebels alvast te pakken 😉 Ik heb er alvast een nieuwe creatieve uitlaatklep bij! Je shopt het boek hier.

Q: Wat vinden jullie van dit boek? Lijkt het jullie wat om collages te maken?

P.s. Ondertussen heb ik naast de blog nog meerdere creatieve projectjes lopen, zouden jullie het fijn vinden om hier af en toe wat van terug te vinden op mijn blog?

Share:

4 Reacties

 1. augustus 5, 2016 / 11:26 pm

  Wat gaaf!! Ik was vroeger ook altijd aan het knippen en plakken, hele schriften vol!
  Tegenwoordig vind ik het jammer om mijn tijdschriften te verknippen maar aan de andere kant klinkt dat boek wel heel leuk om te doen!

  Bedankt voor het delen!

  • augustus 6, 2016 / 6:38 am

   Ja sommige tijdschriften verknip ik sowieso niet maar andere die anders toch weg mochten hebben ondertussen al flink dienst gedaan

 2. augustus 6, 2016 / 11:07 pm

  Ik zeg heel hard ja tegen meer creatieve projectjes! Wat een fantastisch boek trouwens, ik maak echt heel graag collages 🙂 Dat doe ik ook vaak met mijn patiënten, vaak is het makkelijker om iets met beelden uit te drukken dan met woorden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *