De kattentrimster op bezoek.

Met twee langharige poezels in huis is regelmatig kammen een must, maar af en toe hebben ze toch nog wat extra vacht-verzorging nodig. Dat je je hond kan laten trimmen was al langer gekend, maar wist je ook dat er speciale kattentrimsters zijn? Vandaag vertel ik jullie hoe dit in zijn werk gaat en wat de voordelen zijn van het regelmatig laten trimmen van je kat.

Een aantal keer per jaar komt de kattentrimster langs om zowel de vacht van Julio als die van Feline een grondige onderhoudsbeurt te bezorgen. Onze kattentrimster komt aan huis maar er zijn er natuurlijk ook waar je zelf naartoe moet gaan. Ze brengt steeds haar eigen tafeltje mee waarop het trimmen zal gebeuren en een heel arsenaal aan kammetjes. Voor ze begint met trimmen knipt ze eerst de nageltjes van de kat. Dit gebeurt voor haar eigen veiligheid want niet elke kat wordt graag getrimd.

Daarna begint ze met het nakijken van de vacht op eventuele vervilte stukjes of kleine klitten. De grotere klitten worden verwijderd met een tondeuse en de kleinere klitjes worden indien mogelijk los gekamd en verwijderd. Wat mij altijd verbaasd is het feit dat zelfs de grotere klitten zodanig precies verwijderd worden dat dit vaak amper te zien is aan de vacht.

Daarna begint ze met het ontwollen en plukken. Hierbij haalt ze de losse onderharen uit de vacht, zodat de haren weer mooi glanzend en zacht worden. Het opstapelen van losse onderharen zorgt er namelijk voor dat een kat klitten krijgt en het is dus belangrijk dat deze verwijderd worden. Dit helpt om in de toekomst het vervilten van de vacht tegen te gaan.

Na een trimbeurt ben ik altijd verbaasd over de enorme hoeveelheid haar die er gesneuveld is tijdens het trimmen. Het lijkt echt alsof de helft van hun vacht op de grond is beland en dat ze er veel minder pluche gaan uitzien. Maar niets is minder waar, ze zien er elke keer nog wolliger uit dan voordien.

Na het kammen merk ik ook echt dat mijn katten opgelucht zijn. Ze verliezen minder haar en ze hebben geen last meer van eventuele knoopjes en klitjes. Daarom vind ik het een must voor alle kattenbaasjes dat de kattentrimster af en toe eens langs komt (om de 3 à 4 maanden wordt aangeraden). hieronder som ik nog even de voordelen op:

– Door het verwijderen van de losse haren zal de vacht veel minder snel vervilten/klitten. Ook de bestaande klitten verdwijnen tijdens de trimbeurt waardoor de kat zich ook echt opgelucht voelt.

– De nageltjes worden geknipt en de oortjes worden nagekeken en eventueel gereinigd. Dit zijn zaken waar je vaak zelf niet bij stil staat maar die wel bijdragen tot het welzijn van je kat.

– Het grote voordeel aan mijn kattentrimster is dat ze aan huis komt. Aangezien onze Julio nogal gestresseerd geraakt als hij in een vreemde omgeving beland is het voor hem handig dat hij in zijn vertrouwde omgeving kan blijven.

– Een kattentrimster ≠ een hondentrimster die ook katten behandeld. Katten trimmen is een aparte opleiding want katten hebben nu eenmaal een andere vacht dan honden en moeten ook anders behandeld worden. Daarom prefereer ik ook zelf een echte kattentrimster aangezien je ook merkt dat de katten bij haar een pak rustiger zijn.

Ook gaf de kattentrimster nog enkele tips en waarschuwingen mee:

– Sommige mensen geloven dat klitten uitgroeien met verloop van tijd, dit is echter niet waar. Een klit groeit alleen maar dichter naar de huid toe waardoor er uiteindelijk zelfs wondjes kunnen ontstaan.

– Regelmatig de nageltjes knippen is belangrijk, ook katten kunnen last krijgen van ingegroeide nagels.

– Niet enkele langharige katten hebben baat aan een trimbeurt. Sommige kortharige katten (bv. een brits korthaar) hebben een ontzettend dikke vachtstructuur en zijn dus ook vatbaar voor het vervilten van hun vacht.

– Pas op voor de furminator! Vaak wordt deze aangeraden door dierenwinkels en dierenartsen maar deze doen geen goed aan de vacht van je kat. Hiermee verwijder je namelijk niet enkel de losse haren maar ook gezonde haren die nog vaststaan. Dit komt omdat deze kam uit allemaal kleine mesjes bestaat waarmee je als het ware in de vacht snijdt. Hieronder zie je een foto van de twee kammen die ideaal zijn voor het regelmatig onderhouden van hun vacht.

Conclusie?

Ik ben steeds blij wanneer de kattentrimster op bezoek is geweest. Mijn katten zijn opgelucht, ze verliezen minder haar en de pijnlijke knoopjes zijn verwijderd. Ik zou ze niet meer kunnen missen en ben haar dan ook erg dankbaar voor het feit dat ze ervoor zorgt dat mijn katten hun vacht in zo een goede conditie blijft.

P.s. Meer info over mijn kattentrimster kan je hier vinden.

Share:

1 Reactie

  1. juli 27, 2015 / 2:35 pm

    Dit wou ik ook al lang eens uitproberen bij mijn katten. Leuk om je ervaring te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *