Drinkt jouw kat wel voldoende water?

Met het warme weer in zicht krijgen we als mens vaak genoeg te horen dat we voldoende moeten drinken. Maar drinkt jouw kat wel voldoende? Vandaag deel ik met jullie mijn drinktips voor katten zodat ze elke dag zeker voldoende water binnenkrijgen.

Van nature uit drinken katten helaas vaak te weinig. Dit komt omdat hun voorouders (de wilde kat) namelijk het nodige vocht haalden uit de prooidieren die ze eten. Helaas leven onze huiskatten meestal voornamelijk op brokjes. Deze droge brokjes bestaan amper voor een paar procent uit water en zorgen er dus niet voor je kat voldoende vocht binnenkrijgt. Katten die voornamelijk op natvoer leven hebben dit probleem dan weer minder.

Wat is nu het gevaar?
Wanneer een kat voornamelijk op brokjes leeft dient deze dagelijks uit zichzelf nog een kleine 150ml vocht per dag te drinken. De meeste katten komen helaas niet uit zichzelf aan deze hoeveelheid. Hierdoor kunnen er gezondheidsproblemen ontstaan zoals bijvoorbeeld blaasgruis of andere problemen met de urinewegen. Voorkomen is dus beter dan genezen.

Enkele tips om ervoor te zorgen dat je kat voldoende drinkt:
– Zorg ervoor dat er op meerdere plaatsen in huis drinkbakjes staan die dagelijks voorzien worden van vers water. Niet alle katten drinken graag in de buurt van hun eten dus is het belangrijk dat er naast een bakje bij het eten ook nog ergens anders een bakje geplaatst wordt.

– Katten houden vaak meer van regenwater dan van gewoon water. Indien je de mogelijkheid hebt om regenwater op te vangen is het aan te raden hen eens een bakje met regenwater voor te schotelen.

– Geef je katten bij voorkeur dagelijks wat natvoer. Dit bestaat vaak voor een erg groot deel uit water en de meeste katten smullen hier echt van. Je kan er ook steeds wat extra water aan toevoegen zodat ze zeker voldoende binnenkrijgen.

– Je kan het water ook lekkerder doen smaken voor je kat. Voeg er een beetje sap van bv. tonijn aan toe en je zal zien dat de interesse van je kat meteen gewekt is.

– Veel katten geven de voorkeur aan stromend water, een drinkfontein is dus geen overbodige luxe. Ook wordt het water hierin gefilterd zodat het lekker en vers blijft. Vaak worden deze aangeraden door dierenartsen aan katten die sowieso al een gevoelige blaas of nieren hebben. Sinds onze katten hun eigen drinkfontein hebben drinken ze nog amper uit hun bakje en drinken ze ook opvallend meer.

– Probeer ook eens verschillende soorten drinkbakjes, niet elke vorm is geschikt voor elke kat.

– Gun je kat zijn pleziertje. Indien hij graag van de kraan drinkt, laat deze dan eens extra lopen zodat hij kan meedrinken. Indien hij graag uit de vissenkom drinkt, zorg er dan voor dat deze makkelijk bereikbaar blijft. En ook al klinkt dat laatste wat gevaarlijk voor de vissen, de kat van mijn ouders drinkt dagelijks van de vissenkom en duwt de visjes gewoon opzij wanneer ze tegen haar snoet zwemmen.

Q: drinkt jouw kat voldoende en/of heb je zelf nog tips?

Share:

2 Reacties

  1. juni 28, 2015 / 9:38 am

    Ik heb zelf geen kat, maar we willen er later (wanneer we een groter huis hebben), wel graag eentje! Dit zijn alvast fijne tips!

  2. juni 29, 2015 / 4:07 pm

    Een heel nuttig artikel, ik maak me altijd zorgen of de kat bij mijn ouders wel voldoende drinkt. Ik heb je post alvast naar mijn mama doorgestuurd 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *