Het gras is altijd groener aan de overkant. Of toch niet?

Wie hier nu een diepgaand psychologisch artikel verwacht is er helaas aan voor de moeite ;-). De titel mag je gerust letterlijk nemen want vandaag deel ik met jullie mijn tips voor het aanleggen van een fris grasperkje!

Wie wacht met gras (bij)zaaien tot de zomer is er aan voor de moeite. Net zoals Rome niet op 1 dag gebouwd is is gras zaaien en laten groeien een werkje dat wel de nodige tijd in beslag neemt. Onze tuin had enorm geleden onder de winter (lees kale plekken en een overdosis mos) en daarom beslisten we om de volledige tuin opnieuw aan te leggen. Maar hoe begin je daar nu juist aan?

 1. Beoordeel de staat van jouw gazon
  Kan jouw gazon gered worden door enkel wat bij te zaaien? Indien ja, lucky you! In dat geval dien je enkel bijzaaizaad te kopen en dit te strooien op de kale plekken. Als je net zoals wij een gazon hebt dat meer problemen heeft dan enkel hier en daar een kaal plekje zal je waarschijnlijk toch het volledige gazon opnieuw moeten aanleggen.
 2. Kies het juiste zaad
  Terwijl ik vroeger altijd dacht dat gras gewoon gras is, weet ik ondertussen wel beter. Het aanbod aan soorten gras is enorm. Je kan kiezen tussen speelgras, siergras, schaduwgras,… Aangezien onze tuin quasi volledig in de schaduw ligt besloten we dit jaar voor schaduwgras te gaan omdat dit in ons geval toch net iets duurzamer zal zijn dan de andere soorten.
 3. Start to spit.
  Spitten is topsport! Afhankelijk van de grootte van jouw gazon zal dit klusje toch al snel een volledige dag innemen. Thank god dat mijn lief een prima tuinman is want anders had dit wel een heel zwaar klusje geweest. Spit al het gras om en verwijder eventuele brokken en stenen. Na enkele dagen spit je best nog eens de aarde om omdat er steeds nieuwe dingen aan het oppervlak zullen komen.
  gras zaaien
 4. Voed je bodem.
  Goede voeding is niet enkel belangrijk voor jou maar ook voor jouw gazon. Kies een voeding die past bij jouw gazon en die de bodem aanvult waar nodig. Zo bevatte onze voeding ook extra werkende elementen tegen mosgroei zodat onze gazon dit jaar iets resistenter zou zijn tegen het mos.
 5. Zaaien!
  Joepie, het leukste deel! Koop voldoende zaad (ongeveer 2x het oppervlak van jouw gazon) en strooi royaal over je tuin. Let er wel op dat de vogels daarna niet meteen aan de haal gaan met jouw zaadjes. Investeren in een vogelverschrikker of een alternatieve methode om vogels weg te houden is een must!
 6. Water, water, water!
  Indien je het geluk hebt dat het vlak na het zaaien enorm begint te regenen dan heb je geluk! Indien niet, dan investeer je best in een goede tuinslang of een grote gieter. De eerste dagen (zelfs weken) heeft je gazon namelijk heel erg veel water nodig.
 7. And now we wait.
  Geduld is een schone zaak, het duurt meestal een aantal weken voor je gazon begint te groeien.

Succes!

Share:

1 Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *