Opruimen met Marie Kondo.

Vandaag hebben de meeste onder ons een vrij dagje, hoera! Weet je niet goed wat je vandaag moet doen? Waarom hou je dan geen late lenteschoonmaak? Onlangs kocht ik het boek opgeruimd van Marie Kondo en na het lezen daarvan kriebelde het om de boel hier eens grondig op orde te zetten. Ik geef jullie alvast enkele tips uit het boek en toon jullie de resultaten van mijn opruim-woede.

Wie is Marie Kondo?
De Japanse Marie Kondo runt een adviesbureau dat mensen leert hoe ze hun huis moeten opruimen. Haar boek ‘opgeruimd’ helpt je op inspirerende wijze stap voor stap je huis en je leven op orde te krijgen.

Hoe werkt de KonMari-methode?
Deze methode bestaat uit twee stappen. Je begint met het wegdoen van alle spullen die je niet nodig hebt of waar je niets meer bij voelt. Daarna ga je de ruimte reorganiseren zodat alles een plaats krijgt. Dit alles moet in 1 keer gebeuren en niet in stapjes.

Hoe ruim je op?
Doelgericht opruimen bestaat uit twee delen: beslissen of je iets weggooit en beslissen waar je de overgebleven zaken zult opbergen. Het enige wat je dus hoeft te doen is elk voorwerp te bekijken en er dan een plaats voor zoeken. In dit hoofdstuk geeft ze nog enkele tips die je hierbij kunnen helpen. Zo is het belangrijk om tijdens het opruimen na te denken wat je streefdoel eigenlijk is en dit steeds voor ogen te blijven houden. Daarnaast raadt ze het gebruiken van diverse opbergsystemen af, deze leiden enkel maar tot hamster-gedrag. Alle spullen dienen ook per categorie bekeken te worden en niet per plaats. Verzamel dus al je kleren, boeken,… eerst op 1 plaats en bekijk dan pas wat moet verdwijnen. Tot slot geeft ze als tip dat je van opruimen een speciale gebeurtenis moet maken. Het is niet de bedoeling dat het elke dag gebeurd, alles gebeurt bij voorkeur in 1 keer.

Hoe selecteer je wat er weg moet?
Het spreekt voor zich dat dingen die kapot of versleten zijn onmiddellijk verdwijnen. Voor zaken die nog in goede staat zijn moet je jezelf steeds de vraag stellen “word ik hier blij van?”. Is het antwoord nee? Dan moet het weg. Is het antwoord misschien? Dan moet het weg. Hou er ook rekening mee dat wat weg moet, ook echt weg moet. Maak er dus geen afdankertjes voor familie van, want zo verschuif je het probleem alleen maar.

Nog enkele tips…
– Marie raadt aan om te beginnen met het opruimen van kleding, dan over te gaan op boeken, paperassen en allerhande spullen en tot slot de dingen met emotionele waarde. Deze zijn vaak het moeilijkst om weg te doen.

– Maak elke avond je handtas volledig leeg en berg de volledige inhoud netjes op. Zo behoud je het overzicht van wat er nu net in je handtas zit en kan je elke ochtend kiezen met welke handtas je vertrekt zonder iets te vergeten.

– Vouw het grootste deel van je kleding op, zo kan je meer opbergen. Hang enkel kleding op die hierom vraagt.

Mijn ervaring?
Na het lezen van het boek ben ik onmiddellijk begonnen met opruimen. Na een lange dag selecteren en verplaatsen was het eindresultaat: 3 volle vuilzakken met rommel en twee tassen vol kleding die weg mogen *haalt opgelucht adem*. Eindelijk heb ik het gevoel dat alles echt zijn plaats heeft gekregen. Sinds ik verhuisd ben had ik het soms moeilijk met het feit dat mijn appartement zo snel rommelig aanvoelde. Ondanks al mijn eerdere opruim pogingen kreeg ik dit gevoel niet weg. Uit dit boek heb ik heel veel inspiratie kunnen halen om dit te kunnen realiseren. Natuurlijk vond ik sommige dingen wel wat vreemd (nee ik ga mijn gsm niet bedanken iedere keer ik een sms verstuurd heb) en was ik het niet altijd met miss Kondo eens (ik hang heus wel nog veel kleding op, ik heb niet voor niets twee kleerkasten), maar ik ben vooral blij dat ik in mijn missie ben geslaagd dankzij haar.

 

Share:

2 Reacties

 1. mei 14, 2015 / 5:40 pm

  Haha, ik lees echt veel over dit boek maar ik weet niet wat ik er van moet vinden. Het lijkt me nogal zweverig maar ze heeft volgens mij wel goede punten. Zo heb ik mn kledingkast op haar manier ingeruimd en dat werkt heel goed!

  • Studio Tinsel
   mei 14, 2015 / 5:41 pm

   Ja ik vind ook dat je alles met een korreltje zout moet nemen. Maar hier en daar zaten er wel nuttige tips tussen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *