Project Patat #1: Aardappeltwisters

Iedereen die mij een beetje kent weet dat ik op het vlak van eten 1 enorm zwak punt heb, namelijk patatjes. But what’s not to love? Aardappelen zijn goedkoop, voedzaam, vullend en op duizend en één manieren te bereiden! Hoewel ze vaak als de grote boeman gezien worden voor iedereen die op dieet is (I BLAME YOU PASCALLEKE!) bevatten ze enorm veel vitamines en veel minder (slechte) koolhydraten dan we allemaal denken. Dus, doe nekeer zot en eet eens een patatje! Om aan te tonen dat je met een aardappel meer kan dan enkel koken of in de puree draaien bedacht ik “project patat”. Het doel is om 1 keer per week een lekker aardappelreceptje met jullie te delen om aan te tonen dat een goed patatje op zoveel manieren kan gemaakt worden 😉

Het eerste recept is meteen 1 van mijn favorieten geworden! Wanneer ik een bezoekje breng aan de Efteling maak ik er steeds de gewoonte van om tijdens de lunch ergens een aardappel op een stok te scoren aan 1 van de vele foodkraampjes! Daarom besloot ik een thuisversie te zoeken zodat ik niet elke keer naar een pretpark moet om van mijn aardappeltwisters te kunnen genieten.

Wat heb je nodig (voor 2 personen)?

Ingrediënten:
– 6 middelgrote aardappelen (die bij voorkeur redelijk gelijk van vorm zijn)
– ½ theelepel paprikapoeder
– ½ theelepel zout
– ½ theelepel knoflookpoeder
–  ½ theelepel peper

Overige:
– Friteuse
– Scherp mes
– 6 Satéstokken (kort genoeg gemaakt zodat ze in je friteuse passen)

Bereiding

 1. Spoel de aardappel schoon en droog ze goed af. Je kan de aardappelen ook schillen maar ik vind ze persoonlijk lekkerder in de schil.
 2. Laat de satéstokken 10 minuten weken in water, zo voorkom je dat ze verbranden wanneer je ze in het frietvet gaat leggen.
 3. Prik de aardappel op de satéstok en zorg dat deze mooi in het midden zit. Daarna moet je de aardappel in een spiraal schillen. Hiervoor plaats je je mes een beetje schuin en begin je te snijden tot op de satéstok. Terwijl je snijdt is het belangrijk dat je de aardappel blijft draaien tot je aan het einde bent. Je kiest zelf hoe dik je snijdt maar ik vind ze het lekkerst wanneer ze ongeveer 3a5mm dik gesneden zijn. Je kan ze ook dunner snijden om zo een meer chips-achtig effect te krijgen.
 4. Warm de friteuse op tot 140° en laat de twisters een eerste keer bakken gedurende 4 minuten. Ze worden nu al een beetje goudkleurig.
 5. Laat de aardappelen nu goed afkoelen (ongeveer 20-30 minuten) op een beetje keukenrol zodat het overtollige vet van de aardappel verwijderd wordt.
 6. Warm de friteuse nu op tot 180° en laat de twisters nog een 4tal minuten bakken. Nu zouden ze normaal mooi donker van kleur moeten worden en lekker krokant. Haal ze uit het frietvet en dep ze opnieuw af met een velletje keukenrol.
 7. Kruid ze af naar smaak met het zout, peper, knoflookpoeder en paprikapoeder en serveer ze met een sausje naar keuze. Smakelijk! 😉
Share:

7 Reacties

 1. januari 9, 2017 / 1:27 pm

  Hmm amai, dit ziet er zó goed uit! Ga ik eens uitproberen als ik terug in België ben, want hier in Barcelona heb ik geen friteuse! Ben benieuwd naar meer artikels omtrent Project Patat 🙂

  • januari 9, 2017 / 1:38 pm

   Ja ik denk dat je ze in de oven ook kan bereiden maar dan hebben ze net iets minder chips-effect! Ik ben blij dat te horen 😉 normaal komt er deze week al een vervolg!

 2. januari 14, 2017 / 3:23 pm

  Oooh patatjes ❤ deze zien er suuuuperlekker uit!

  • januari 14, 2017 / 4:48 pm

   Dankjewel! Er staat ondertussen al een tweede editie online

 3. februari 16, 2017 / 6:41 pm

  Dit ziet er heerlijk uit! Haha, leuk ook dat je een #Project Patat in het leven hebt geroepen. 🙂 Uit liefde voor friet. 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *