Project Patat #2: Patatas Bravas

Terwijl de sneeuw buiten nog aan het smelten is ben ik al aan het wegdromen van een vakantie naar de zon. Eén van mijn favoriete zuiderse bestemmingen blijft toch wel Barcelona (waarom? Dat lees je hier!). Daarnaast is het een traditie geworden dat mijn eerste maaltijd wanneer ik aankom in Spanje sowieso de beroemde Patatas Bravas zijn. Ik heb ze ondertussen al ontelbaar veel keren gegeten en ik geraak ze nooit beu.

Patatas Bravas is een relatief simpel voorgerechtje waar er oneindig veel variaties op bestaan. Mijn favoriete versie is de variant waarbij de aardappeltjes gefrituurd worden en dan overgoten worden met pittige looksaus en een verse tomatensaus. Omdat er op het internet duizenden verschillende recepten bestaan besloot ik om mijn favoriete combinatie te bundelen in 1 ultiem Patatas Bravas receptje.

Wat heb je nodig (voor 2 personen)?
Ingrediënten voor de Patatas:
– 5 middelgrote aardappelen
– 1 theelepel zout
– ½ theelepel peper

Ingrediënten voor de pittige looksaus:
– 2 eierdooiers
– 3 teentjes look (fijngesneden of geplet)
– 1 theelepel mosterd
– 1 theelepel azijn
– 2 theelepels olijfolie
– ½ theelepel zout
– ½ theelepel peper

Ingrediënten voor de verse tomatensaus:
– 1 doosje tomatenpuree
– 2 teentjes look (fijngesneden of geplet)
– 1 kleine ui
– 1 theelepel olijfolie
– ½ theelepel zout
– ½ theelepel peper

Overige:
– Friteuse
– Scherp mes
– Mixer of blender

Bereiding: De Patatas
1. Schil de aardappelen en snij ze in kleine blokje van ongeveer 2 op 2 cm.
2. Frituur de aardappelblokjes een minuutje of 3 op 150° en laat ze minstens een half uurtje afkoelen.
3. Frituur ze daarna nog even tot ze mooi goudbruin zijn op 170°.
4. Dep het overtollige vet er goed af en bestrooi de aardappeltjes met grof zout.

Bereiding: De pittige looksaus
1. Doe de dooiers in een kom en voeg de geplette knoflook, azijn en mosterd toe. Kruid alvast met wat peper en zout.
2. Mix dit mengsel en voeg druppelsgewijs de olijfolie toe.
3. bonustip voor valsspelers: voeg nog een klein vleugje gewone mayonaise toe om het geheel nog net iets smeuïger te maken 😉

Bereiding: De verse tomatensaus
1. Bak in een pan de ajuintjes en de knoflook lichtjes bruin met olijfolie.
2. Voeg er de tomatenpuree aan toe en kruid deze wat bij met peper en zout.
3. Doe alles in een potje en mix de saus fijn.

Daarna plaats je de Patatas op een bordje en dresseer je er eerst royaal de looksaus over om dan af te werken met enkele streepjes verse tomatensaus. MMMM, instant een vleugje Spanje op je bord! Enjoy!

Share:

4 Reacties

  1. januari 14, 2017 / 8:10 pm

    Toen ik in Barcelona woonde, heb ik dat echt ontelbaar vele keren gegeten en ook ik werd het nooit beu 🙂 Nu weiger ik dat hier te eten, omdat het iets moet blijven dat ik met Spanje associeer. Anders is het voor mij niet meer zo speciaal. Beetje stom, want ik ontzeg mezelf zoiets lekkers, hahaha.

    • januari 14, 2017 / 8:40 pm

      Haha ja dat snap ik wel! De Patatas bravas in België zijn ook vaak lang zo lekker niet als de echte Spaanse!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *