Project Patat #4: Flammkuchen met aardappelen

De Project Patat van vandaag is ideaal voor alle pizzalovers onder ons! Flammkuchen is een traditioneel ovengerecht uit de Elzas en kan op verschillende manieren bereid worden. De traditionele versie lijkt het meest op een witte pizza aangezien deze bereid wordt met met een mengsel van crème fraîche en zure room in combinatie met spek en uien. Ik koos echter om er een aardappelversie (duh!) van te maken en ik deel vandaag met jullie mijn recept voor Flammkuchen met aardappelen!

Flammkuchen met aardappelen

Wat heb je nodig (voor 2 personen)?
– 1 pizzabodem (kant en klaar of vers gemaakt)
– 400 gram krielpatatjes
– 2 sjalotten
– 40 gram boter
– 40 gram bloem
– 40 gram boter
– 400 ml melk
– 3 laurierbladjes

– 3 theelepel olijfolie
– 2 theelepels zout
– 2 theelepels peper
– 1 theelepel nootmuskaat
– 1 theelepel paprikapoeder
– 1 theelepel lookpoeder

Overige:
– Oven

Bereiding:

  1. Maak de bechamelsaus. Hiervoor smelt je eerst de boter in de pan. Wanneer de boter gesmolten is voeg je er de bloem aan toe en roer je tot het mengsel naar koekjes begint te ruiken. Daarna giet je er af en toe wat melk bij en blijf je roeren tot je een stevige saus heb. Doe dit alles op een laag vuur zodat je saus niet aanbrand. Kruid de saus daarna af met peper, zout en nootmuskaat.
  2. Schil de krielpatatjes en snij ze in fijne schijfjes van ong. 3mm dik.
  3. Versnipper de sjalotten en voeg deze bij de patatjes.
  4. Stop de patatjes en de sjalotten samen in een diepvrieszakje en voeg hier de olijfolie, peper, zout, paprikapoeder en lookpoeder en schud goed zodat de kruiden mooi verdeeld worden.
  5. Verwarm de oven tot 200° en bak de pizzabodem eerst ongeveer 10minuten.
  6. Haal de bodem uit de oven en smeer er de bechamelsaus over. Daarna plaats je de aardappelschijfjes en de uitjes bovenop deze saus en plaats je de pizza nogmaals in de oven voor 15 minuten (op 200°).

Ta-daah, jouw aardappelpizza is klaar! Smakelijk!

Share:

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *