Tips voor een cat-proof Kerstmis.

It’s the most wonderful time of the year again! Ik hou enorm veel van Kerst en alle gezelligheid die erbij komt kijken. De boom versieren, lampjes overal, gezellig wat kaarsjes aansteken… Maar sinds ik mijn twee lieve haarballen in huis heb, moet ik toch enkele voorzorgsmaatregelen nemen om verbrande staarten en gebroken ballen te voorkomen.

Decoreer je Kerstboom strategisch.

Die glinsterende kerstballen zien er voor katten onwaarschijnlijk interessant uit en belanden dus al gauw meer naast de boom dan in de boom. Probeer het gebruik van glazen ballen dus bij voorkeur te vermijden en vervang deze door onbreekbare plastic ballen. Wil je toch echt per sé glazen ballen probeer deze dan zo hoog mogelijk op te hangen zodat ze toch een beetje uit het zicht (en uit de klauwen) van je poezels blijven. De onderste takken decoreer ik steeds met papieren/kartonnen versiersels omdat ze deze niet zo boeiend vinden. Zo hoef je de onderste takken niet leeg te laten en loop je geen enkel risico op scherven. Verder moet je goed opletten met bepaalde versieringen, zo is “engelenhaar” (die gouden draadjes die je over de takken kan draperen) enorm giftig voor katten. Ook met nepsneeuw pas je maar beter op.

Sommige mensen zitten helaas ook nog eens met echte tijgers opgescheept die tot in de top van de Kerstboom willen klimmen, waardoor deze vaak op de grond beland. Wanneer dit het geval is verstevig je best de voet van je kerstboom met enkele zware stenen die je camoufleert onder een mooi dekentje. Daarnaast kan je ook gewoon een alternatief zoeken voor de klassieke kerstboom. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een houten kerstboom die je dan versiert met enkel lampjes. Ben je nog op zoek naar meer inspiratie? Check dan ook deze leuke DIY kerstbomen!

Cat-proof kerstdecoratie.

Het liefst van al zou ik het hele huis bedelven onder talloze kerststukjes, lampjes en figuurtjes maar helaas is dit niet zo handig. Probeer kleine, losse stukken buiten het bereik van katten te plaatsen, zo vermeid je dat je elke avond weer je volledige kerst-tafereel van de grond moet oprapen. Ook kleine, losse onderdelen van bv. een Kerststal verwijder je best, zo voorkom je dat je kat zou kunnen stikken. Lampjes doorheen het huis zijn erg gezellig maar probeer deze dan wel zo hoog mogelijk te plaatsen, losse draadjes zijn immers erg verleidelijk om door te bijten.

Grote stolpen kunnen een hulp zijn om kleine stukjes en lampjes te beschermen tegen je katten. Zo heb ik een stolp waarin ik een ketting van lichtgevende balletjes bezaaid met pailletten geplaatst heb. Wanneer de balletjes los in mijn living geplaatst zouden worden zouden ze allang gesneuveld geweest zijn, maar in mijn stolp zitten ze lekker veilig.

catproof christmas

Pas ook goed op met kaarsen, ze zijn enorm gezellig maar laat ze nooit onbewaakt achter. De meeste katten vinden die vlammetjes erg boeiend en onderschatten vaak het risico van vuur. Zelfs wanneer ze beseffen dat het gevaarlijk is, is een ongelukje snel gebeurd. Zo heb ik eens Feline haar staart moeten doven nadat ze deze per ongeluk te dicht bij een kaars had gehouden (the joy van langharige katten in huis). De geur van verbrand kattenhaar is alvast niet zo sfeervol 😉 .

Overige aandachtspuntjes.

  • Tijdens de feestdagen wordt er vaak vuurwerk gebruikt. De meeste katten kunnen hier niet goed mee omgaan. Zorg ervoor dat je katten niet naar buiten kunnen wanneer het vuurwerk wordt afgeschoten en houdt buitenkatten gedurende de nacht binnen.
  • Tijdens de feestdagen komt er vaak veel bezoek over de vloer. Zorg ervoor dat je kat toegang heeft tot een rustig plaatsje om zich even in terug te trekken.
  • Pas op voor giftige Kerstplanten. Kerstrozen zijn enorm giftig voor de meeste huisdieren, haal ze dus bij voorkeur niet in huis.

En last but not least! Verwen je poezenbeesten eens extra tijdens de feestdagen! Het is Kerstmis voor iedereen, toch? Vrolijk Kerstfeest aan iedereen gewenst!

brico

Share:

1 Reactie

  1. december 15, 2015 / 12:31 am

    Nuttige tips! Ik heb zelf gelukkig twee katten die geen interesse tonen in decoratie hier in huis. De boom hangt vol met glazen kerstballen en ik heb een aantal schotels staan met slingers en kleine kerstballetjes. Kijken ze totaal niet naar om, handig voor mij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *