To eat or not to eat: wat is nu juist goed kattenvoer?

Kattenvoer bestaat de dag van vandaag in honderden smaken, geuren en vormen. Soms zie je tijdens het winkelen door het bos de bomen niet meer. Vandaag deel ik met jullie mijn does en don’ts op het vlak van katten-voeding.

Bekender is niet altijd beter.

Wanneer je aan mensen vraagt welke merken ze kennen, krijg je vaak antwoorden zoals Sheba, Whiskas en Royal Canin. Deze zijn vooral gekend omdat ze gigantisch budgetten spenderen aan marketing en reclame. Maar vaak laten ze op het vlak van voedingswaarde te wensen over. Er zijn massaal veel minder gekende merken (bv. Orijen, Cat lovers gold, …) die op dit vlak veel beter scoren.

Vaak raden dierenartsen toch snel Royal Canin of Hills aan. Waarom zouden ze dit doen denk je dan? Dit komt omdat vele dierenartsen “gesponsord” worden door deze merken. Let maar eens op alle reclame die er bij de dierenarts hangt. Vaak krijgen ze een procentje op de voeding die ze verkopen. Hetzelfde gaat op voor de dierenwinkels, vaak maken ze meer winst op de bekende merken en verkopen deze ook sneller omdat ze gekend zijn van tv.

Wat zit er nu eigenlijk in de brokken verwerkt?
Vaak doe je er goed aan om eens de verschillende bestanddelen te bekijken. Algemeen genomen kan je ervan uitgaan dat de bestanddelen die eerst op de lijst staan het grootste percentage zijn van de voeding. Staat er op de eerste plaats graan, tarwe, rijst of aardappel? Dan kan je ervan uitgaan dat het weinig voedzaam is voor je kat. Katten zijn van nature vleeseters en hebben er dus geen boodschap aan dat het grootste deel van hun voedsel uit granen en co. bestaat. Dit zijn over het algemeen gewoon goedkope vulmiddelen voor de fabrikanten.

Probeer dus altijd voor een brok te gaan met een hoog vleesgehalte. Hier komen er geen brokken meer in huis met een vleesgehalte lager dan 70%. En oh ja, niet al het vlees is vlees. Dierlijke bijproducten of *vlees/gevogelte*-meel zijn net zo goed vulmiddelen die je liever vermijd. Om dit uit te leggen zou ik nog 10 blogposts moeten schrijven over dit onderwerp. Maar ik denk dat onderstaand filmpje toch al het één en ander kan verduidelijken.

Groenten en fruit zijn toch gezond?

Voor ons als mens wel, voor onze poezels iets minder. Vaak vermoeilijken deze ook het verteren van de voeding waardoor ze soms last kunnen krijgen van slappe stoelgang. Zoals ik in het vorige puntje al vermelde zijn katten carnivoren. Geen enkele kat zal in de natuur op zoek gaan naar besjes of andere vruchten.

Waarom lust mijn kat het dan zo graag?

Er zijn echter weinig katten die een bakje whiskas zullen afslaan (op de mijne na, maar die zijn rotverwend). Moest het echt slecht zijn zouden ze het niet eten, toch? Laat ik het even zo stellen. Als kind was je toch ook altijd blij dat je eens naar Mcdo mocht? Voor katten is dit net hetzelfde. Je kan het vergelijken met fast-food, we vinden het allemaal wel eens lekker maar daarom is het nog niet gezond natuurlijk. Vaak zitten er ook smaakversterkers waardoor de voeding extra verleidelijk wordt voor hen. Daarom vinden katten gezonde voeding ook vaak minder verleidelijk. Door het gebrek aan smaakversterkers gaan ze er minder van eten, vergelijk het een beetje met een kind laten kiezen tussen een stuk fruit of een reep chocolade.

Hier let je ook best op:
– Vaak worden er bij goedkoper voer veel zout & bewaarmiddelen gebruikt om langer te bewaren. Dit vergroot het risico op nierziektes bij katten.
– Goedkoop is vaak duurkoop. Van goed, kwalitatief voer moeten katten minder eten en zijn ze sneller verzadigd. Laat je dus niet snel afschrikken door de hogere prijs, vaak hebben ze er minder van nodig en kan je dus langer doen met een kleinere zak kwalitatiever voer.
– Ik zelf prefereer daarnaast ook nog eens graanvrij voer (vanwege de gevoelige darmen van onze Julio). Voor katten is dit nog makkelijker te verteren en meestal ook gezonder. Enkele fijne graanvrije merken vind ik Orijen, Purizon en Cat Lovers Gold.

Voetnoot: Ik wil met deze post niemand met de vinger wijzen. Als jij je kat Whiskas geeft en je bent daar gelukkig mee, so be it. Er zijn al miljoenen katten oud geworden op whiskas, Felix en co. Het is ook niet mijn bedoeling om merken af te breken of andere te promoten. Ik ga uit van een combinatie van mijn eigen ervaringen, de ervaringen van mede-katten-eigenaars en cattery’s en informatie die ik terugvond in katten-boeken. Ik hoop gewoon dat ik mensen kan helpen met het kiezen van een gezond, passend voer voor hun geliefde katten.

 

Share:

4 Reacties

 1. juni 1, 2015 / 3:19 am

  Wij hebben niet echt een vaste brokken-soort voor onze kater, is dat ook ongezond om zo van brokken te wisselen ? En hij snoept echt heel vaak van de brokjes van onze hond (en zij van de zijne haha), maar zijn er nooit ziek van geworden ofzo.

  • Studio Tinsel
   juni 1, 2015 / 8:01 am

   Nee hoor 🙂 zolang de overgang niet te snel is (ook dit hangt af van kat tot kat wat snel is, soms krijgen ze diarree als er te snel gewisseld word) en eens snoepen kan geen kwaad hoor, zolang het met mate is 🙂

 2. Tobii
  juli 13, 2015 / 1:27 pm

  Helemaal mee eens, met het bovenstaande! Ik geef ook zowel droog als natvoer, zodat mijn verwend nest toch genoeg vocht en vlees binnen krijgt. 🙂 Ik ben zelf ook echt een fan van Almo Nature natvoer!

  • Studio Tinsel
   juli 13, 2015 / 9:25 pm

   Ja Almo Nature lusten ze hier ook erg graag 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *