Waarom kost een raskat zoveel?

Zoals de meesten onder jullie wel al wisten heb ik hier twee “raskatten” rondlopen. “Is dat niet kei-duur?” is een vraag die ik vaak krijg wanneer ik dit vertel. Het antwoord is ja, raskatten kosten nu eenmaal geld. Zijn ze dit waard? Absoluut. Zijn ze beter dan andere katten misschien? Neen, maar ik heb nu eenmaal een zwak voor bepaalde rassen. Maar waarom kost een raskat zoveel? Is het vanwege de stamboom, het aantal kilo dat ze wegen of hoeveel kilo brokjes ze eten? Of poepen ze soms goudkleurig (I wish)? Ik ging ten rade bij enkele cattery’s en vroeg aan hen vanwaar dat bedrag komt en wat de richtprijzen van bepaalde rassen zijn.

Kost die stamboom dan echt zoveel?

Vele cattery’s kregen deze vraag waarschijnlijk al eerder. Vaak volgt dan ook de vraag of ze dan niet zonder willen verkopen om dan wat van de prijs te kunnen doen. Een “stamboom” kost echter maar 10 à 15€ en kan dus nooit bepalend zijn voor de prijs in tegenstelling tot wat vele denken. Het is hetgene dat ze moeten doen om die stamboom te verdienen dat al gauw wat meer kost. Om recht te hebben op een stamboom moeten beide ouderdieren (en de drie generaties daarvoor) een stamboom hebben (en hebben ze dus ook al een behoorlijke duit gekost) en moet je aangesloten zijn bij een rasvereniging (wat ook niet gratis is). Maar er is meer.

Het begint al bij het “maken” van een nestje. Hiervoor heb je een “moederpoes” nodig en vanzelfsprekend ook een dekkater. De eerste kost die je al hebt gehad is dus het aanschaffen van een goede moederpoes (uit geteste lijnen en met een bij voorkeur mooie stamboom). Nu is het vaak zo dat de aanschaf van “fokdieren” sowieso al duurder is dan de aanschaf van “hobbydieren” (=kittens waar niet mee gefokt mag worden). Terwijl een hobbydier al gauw 650€ kost, kan dit voor een fokker al vaak het dubbele kosten. Deze poes dient dan ook getest te worden op allerlei erfelijke ziektes om zeker te zijn dat deze niet worden overgebracht op de kittens. Deze testen moeten steeds bij een dierenarts gebeuren en zijn zeker niet goedkoop. Voor een echo betaal je al gauw 180€/poes.

Dan moet je natuurlijk ook nog een dekkater hebben. Sommige fokkers hebben hun eigen dekkater. Deze kost vaak ook redelijk wat en moet voldoen aan verschillende aspecten. Uiterlijk moet hij goed bij de poes passen (of nog beter de zwakke punten van de poes verbeteren), hij dient getest te zijn op allerlei erfelijke ziektes (zoals de poes dus) en vaak vind je een goede dekkater niet bij de deur. Zo heeft de cattery van Feline een van de dekkaters gaan ophalen in Madrid, nadat ze zorgvuldig hadden uitgezocht welke lijnen er het beste pasten bij de poezen die ze al hadden (waarvan er ook verschillende uit het buitenland komen). Deze worden natuurlijk niet met de post opgestuurd en worden dus bij voorkeur opgehaald, reken dus al gauw de vliegtickets en het verblijf bij de prijs bij. Een dekkater houden is ook geen sinecure, aangezien die deze niet bij de poezen mag verblijven om ongewenste dekkingen te voorkomen. Hij heeft dus een eigen verblijf nodig.

Als tweede optie kan je natuurlijk ook gaan voor een dekkater. Hiervoor dien je ook goed onderzoek te doen naar welke dekkater er het beste bij je poezen past. Het is niet zomaar een kater op een poes zetten en klaar is kees. Daarnaast is een bezoekje aan de dekkater niet gratis (reken al snel rond de 500€ voor een goede) en is het niet altijd zeker dat de poes zwanger terug naar huis komt.

Hoera, ze is zwanger!

Vanaf nu begint het tweede deel van de kosten. De poes dient tijdens de zwangerschap een aantal keer naar de dierenarts te gaan op controle. Als cattery dien je de eerste keer ook je voor te bereiden op de komst. Hiervoor heb je een werpkist nodig (waarin de poes kan bevallen en de eerste weken rustig met haar kittens kan zijn), alvast wat nood-flessenvoeding indien de mama geen melk wil geven aan de kittens (Spat kittencare, slijmzuiger, voedingspipet, speentjes) en nog wat overige benodigdheden zodat je moeder en kittens kan bijstaan tijdens de eerste weken. Ook dient er rekening gehouden te worden met het feit dat er in sommige gevallen een keizersnede zal moeten plaatsvinden, wat resulteert in nogmaals extra dierenartskosten.

Onze Feline als kitten samen met haar zusje Tiger Lily en haar mama Aniwa. Foto dankzij Ine van Cattery Inchaljojo.

Joepie, kittens!

Het leukste deel voor de cattery’s kan eindelijk beginnen. Die kleine schattige beertjes die langzaam maar zeker hun weg vinden in deze grote wereld. Als goede poezenmoeder dien je de mama-poes een beetje bij te staan in het opvoeden van de kittens en dien je ze te leren wat mag en niet mag, een werkje waar extreem veel tijd in kruipt. Vaak sneuvelt er al eens iets tijdens de ontdekkingstocht, maar ach je kan ze niks kwalijk nemen toch? Natuurlijk hebben ze ook nog eten, speelgoed en mini kattenbakjes nodig. Want kittens eten namelijk niet wat de andere poezen eten in het begin. Tijdens de eerste paar maanden dienen ze ook nog eens minimaal 2 keer geënt, gechipt en meerdere malen ontwormd te worden. De kassa van de dierenarts rinkelt alvast. En dan kunnen we enkel maar hopen dat de kittens in de eerste maanden niet even ziek vallen.

In België is het ondertussen ook verplicht dat de hobbydieren gesteriliseerd naar de nieuwe baasjes vertrekken. De cattery moet er dus voor zorgen dat al hun kittens voor de definitieve verhuis nog eens een bezoekje aan de dierenarts brengen om dit in orde te maken.

Nu is het nog een kwestie van goede baasjes te vinden voor de kittens. Een advertentie online, een eigen website ter promotie of adverteren in het club-blad zijn helaas niet gratis. Daarna komen de toekomstige baasjes op de koffie, want je wil je bolletjes niet met de eerste de beste kitten-kopers meegeven natuurlijk. Na drie maanden mogen ze dan eindelijk verhuizen naar hun nieuwe baasjes.

De eindrekening?

Poes inenten voor de dekking 30,00
Poes ontwormen 4,50
Poes testen op leukemie en aids 70,00
Poes testen op HCM (hart) en PKD (nieren) 150,00
Bloedgroepbepaling van de poes 70,00
Fokkerlid worden van een vereniging 25,00
Entree (eenmalig) 5,00
Lidmaatschap rasclub 25,00
Catterynaam aanvragen (eenmalig) 28,00
Kater uitzoeken, overleg met katereigenaar, vervoer(3x) 75,00
Dekgeld kater 300,00
Basis geboortepakket: Homeopaat (Kuur weeënzwakte, melkgift stimulantie, tube Enzyvit) 32,00
Spat Kittencare: (glijmiddel, respirot, slijmzuiger, voedingspipet, speentjes, benebac, nutridrops, kittencolostrum, litterlac etc.) 81,00
Weegschaal 32,00
Dekbewijs 5,00
Controle poes bij dierenarts na bevalling 30,00
Hill’s AD 4 blikjes (geconcentreerde voeding) 8,00
Advertentie’s Hart voor dieren/Majesteit etc . (Bemiddeling via Neocat is gratis voor leden) 20,00
Advertentie dagbladen of internet 25.00
Uitgaande van een nest van 4 kittens:
Stambomen + eigendomsoverdracht (4 x € 12,50) 50,00
Volledige enting kittens (4 x € 30) 120,00
Wormmiddel kittens + moederpoes 25,00
Extra voer poes dracht+zogen 135,00
Voer kittens (vanaf 4 weken +/- € 75 per kitten) 300,00
Kattenbakvulling (per kitten € 20) 80,00

Totaal: 1700,10

 Bron: Neocatbritten.nl

Hierboven zie je een voorbeeldrekening van wat een nestje ongeveer kost voor een cattery, ervan uitgaande dat alles goed gaat met moeder en kittens. Ook moet hierbij nog de sterilisatie (ongeveer 125€/kitten) van de kittens gerekend worden, aangezien dit in België verplicht is.
Als je rekent dat de meeste kittens verkocht worden aan 650€, dan moeten er uit dit nestje al 4 kerngezonde kittens komen om gewoon al uit de kosten te komen. Helaas kan je dit op voorhand ook niet voorspellen als cattery en draai je dus vaak verlies.

Waarom zouden ze nog beginnen aan kittens als het allemaal zoveel geld kost? Omdat het een hobby is en hobby’s kosten nu eenmaal geld. De liefde die je van de kittens krijgt en de (meestal) fijne contacten met de kittenkopers maken het dit allemaal waard.

Richtprijzen per ras.

Ben je op zoek naar een kitten en weet je niet goed waaraan je je kan verwachten nu? Hieronder staan alvast enkele richtprijzen (exclusief sterilisatie) per ras. Hou er rekening mee dat dit geen vaste prijzen zijn en dat deze per cattery kunnen verschillen. Let enkel wel op dat indien je een kitten vind dat veel goedkoper is, dat er vaak iets mis is (niet voldoende getest op ziektes, niet raszuiver,…). Goedkoop = duurkoop.

Ras Aanschafprijzen variërend van
Abessijn € 700
American Curl € 750
Balinees € 600
Bengaal € 700 tot € 1000
Brits Korthaar van € 600 tot € 700
Brits Langhaar van € 600 tot € 750
Bombay € 800
Burmees van € 500 tot € 600
Burmilla van € 500 tot € 600
Chartreux van € 800 tot € 850
Cornish Rex van € 500 tot € 800
Devon Rex van € 500 tot € 600
Egyptisch Mau van € 700 tot € 900
Exotic van € 500 tot € 1.000
Heilige Birmaan van € 600 tot € 750
Highland Fold van € 750 tot € 1300
Korat van € 800 tot € 1.200
La Perm van € 600 tot € 850
Maine Coon van € 600 tot € 750
Munchkin vanaf € 600
Nebelung van € 750 tot € 850
Noorse Boskat van € 550 tot € 650
Ocicat € 750
Oosters Type van € 450 tot € 650
Pers van € 500 tot € 1.000
Peterbald van € 600 tot € 800
Pixiebob van € 800 tot € 1.000
Ragdoll van € 650 tot € 1.000
(afhankelijk van aftekening en gebaseerd op een colourpoint)
Russisch Blauw van € 650 tot € 750
Savannah F5 van € 1.000 tot € 2.500 en F6 van € 850 tot € 2.000
Scottish Fold van € 500 tot € 650
Selkirk Rex van € 500 tot € 600
Siamees van € 400 tot € 600
Siberische Kat van € 600 tot € 800
Somali van € 500 tot € 600
Sphynx van € 750 tot € 1.200
Thai van € 450 tot € 500
Tonkinees/Tibetaan vanaf € 700
Toyger van € 800 tot € 1.500
Turkse Angora van € 550 tot € 750
Tukse Van van € 500 tot € 650

Bron: kittentekoop.nl

tip: Zou je toch graag een kat van 1 van bovenstaande rassen hebben, maar heb je er helaas het budget niet voor? Overweeg dan eens een herplaatser. Herplaatsers zijn vaak katten die om dringende redenen een nieuw baasje zoeken of katten van cattery’s waar niet meer mee verder gefokt wordt en die een nieuwe thuis zoeken. Let wel, dit wil nog niet zeggen dat herplaatsers gratis zijn, vaak wordt er een kleine vergoeding voor gevraagd (bv. de kostprijs van de sterilisatie) om te voorkomen dat ze in verkeerde handen vallen.

Conclusie?

Cattery’s zijn geen goudmijnen en je betaalt geen honderden euro’s voor enkel een goede stamboom. Een raskitten kost nu eenmaal behoorlijk wat geld, maar ik vind dat ze elke euro waard zijn.

P.s. Ik wil alle cattery’s en liefhebbers bedanken die hebben meegeholpen aan het tot stand komen van dit artikel.

Voetnoot: Mijn katten komen beide uit een erkende cattery. Julio (Britse langhaar) hebben we gehaald van bij Cattery Tiany’s en voor Feline (Ragdoll) zijn we zelfs tot helemaal in Nederland gereden om haar op te halen bij Cattery Inchaljojo.

Share:

26 Reacties

 1. juni 13, 2015 / 8:08 am

  Wauw. Wat een verhaal. Dat wist ik allemaal niet. Ik heb zelf een Europese Korthaar via stichting zwerfkat. De aanschaf was maar 50 euro. Ze is nu 4 en ben ondertussen wel al 1500,- kwijt aan de dierenarts. Het arme beestje heeft al vanalles meegemaakt in haar korte leven. Maar dat heb je er gewoon voor over. Erg leuk om te lezen!

 2. juni 13, 2015 / 12:44 pm

  Interessant om te lezen! Ik dacht ook altijd dat een stamboom de prijs was…Wij hebben twee halve maine coons, de mama koos voor een zwerfkat! Ze hebben wel de oortjes en zijn pluiziger dan normale katten, maar ze hebben niet de hele lange haren en de pluisstaart 🙂

 3. Femke
  juni 13, 2015 / 3:12 pm

  Ik heb thuis 2 maine coons zitten 2 schatjes. De grootste is wel niet altijd even handig en bij hem valt er geregeld iets van tafel maar wat wil je nu ook met zo’n lange staart 🙂 ze zijn hun aankoopprijs meer dan waard.

  Grtjs van de poezen valentino en viëna

 4. Marije
  juni 13, 2015 / 5:28 pm

  Ik heb zelf 5 perzen gekocht voor e650 p dier daarna heel veel pech gehad met de dieren allemaal mankeren ze wat
  En die kosten zijn zeer hoog.maar dat heb je niet altijd.wij helaas wel maar ik wil ze voor geen goud kwijt. Dat is liefde voor raskatten.

  • Studio Tinsel
   juni 14, 2015 / 9:25 am

   Inderdaad 🙂 na het aanschaffen volgen vaak pas echt de kosten 🙂 maar wat lief dat je alles over hebt voor je katten! Hier doen we er ook alles aan om hen een zo goed mogelijk leven te geven 🙂

 5. juni 13, 2015 / 6:35 pm

  Wat goed verwoord, de meeste van dit soort artikelen zijn door cattery’s zelf geschreven, jij als particulier heeft er geen enkele belang bij . Toppie en ja rijk wordt je er niet van ,maar elke hobby kost geld, en wat je er voor terug krijgt is niet in een geldbedrag uit te drukken , bedankt 🙂

 6. Sandrine
  juni 13, 2015 / 7:36 pm

  Interessant maar uw prijslijst is echt niet exact. Ik ben een fokker van brits korthaar, langhaar, highland straight en highland fold en de prijzen voor deze ras zijn veel duurden dat uw lijst.
  Bijvoorbeeld : highland fold tussen 750 en 1300 €
  Met vriendelijke groeten,

  Sandrine

  • Studio Tinsel
   juni 14, 2015 / 9:15 am

   Hallo Sandrine, ik zal het aanpassen. Ik heb deze lijst via het forum verkregen, want ik ben niet op de hoogte van de prijzen van alle rassen.

   • Carina
    juni 14, 2015 / 10:29 am

    beste, er is ook een colorpoint tekening voor Heilige Birmanen zoals bij ragdoll. Ook de prijzen liggen hoger dan wat u beschrijft tussen de 750 à 1200 € afhankelijk of het huiskat , show of fok is.

    • Studio Tinsel
     juni 14, 2015 / 10:55 am

     Bedankt voor je toevoeging! 🙂

    • Jessica
     juli 11, 2015 / 9:21 am

     Alle heilige birmanen zijn colourpoint. Je hebt de effen, tabby, tortie en tortie tabby. Maar een point tekening bij een heilige birmaan moet!

 7. juni 14, 2015 / 7:56 am

  mooi gedaan! ik hoop dat mensen nu eindelijk eens gaan inzien dat katten fokken geld kost en dat we er niks aan verdienen (als we het doen zoals het hoort tenminst)
  al is de prijs van een selkirk rex iets duurder.
  de prijzen schommelen naar gelang het type, straights zijn wat goedkoper, tussen 600-700euro.

  groetjes

 8. Lesley
  juni 14, 2015 / 11:33 am

  Ik heb ook een Britse korthaar, ze was bij aanschaf (9 maanden)ook niet zo duur als een kitten,200€, maar al gauw kwamen we tot de conclusie dat er vanalles mee scheelde. Nu is hij gelukkige onder controle, maar zijn verzorging kost ook heel wat meer, maar we willen hem in ieder geval ook niet wegdoen. Hij is een deel van ons gezin en iedereen is er dol op!

 9. Pingback: Reads | ☁
 10. juni 18, 2015 / 11:26 pm

  Wauw, echt super interessant, ik wist hier echt niets over! Ik had bij mijn ouders een kat, maar die hebben we in de tuin gevonden. Nu woon ik samen met m’n vriend en we zouden echt graag een kitten adopteren.. We dachten aan een raskat, maar dan zullen we nog even moeten sparen 😉 Maar voor zo’n lief beestje heb je dat over natuurlijk. x

  • Studio Tinsel
   juni 19, 2015 / 7:43 am

   Inderdaad 🙂 ik heb er ook voor gespaard en ze zijn het volledig waard 🙂

 11. Anne-Marie De Smedt
  juni 24, 2015 / 5:57 pm

  Als voormalige Maine Coon fokker uit België kan ik dit allemaal beamen. Sommige kosten zijn zeker nog aan de lage kant maar 4 gezonde kittens die geen enkel extra dierenarts bezoek nodig gehad hebben is inderdaad wat je nodig hebt om uit de kosten te komen. Omwille van de verplichte sterilisatie was onze vraagprijs bij het laatste nest net iets hoger dan wat je tabel aangeeft.
  Ik ben echt blij met dit artikel want ondanks het feit dat we deze uitleg ook steeds geven en mensen steeds weer waarschuwen om nit voor de zogenaamde goedkope, stamboomloze ‘raskat’ te gaan, stuiten we toch heel vaak op onbegrip in België. In Nederland is er al veel meer kennis en aanvaarding als het over raskatten gaat.
  Bedankt voor dit goedgeschreven artikel.

 12. 'Vonne
  juni 25, 2015 / 8:20 pm

  Zo te zien is dit een erg goedkope dierenarts (€2 voor een blikje a/d!….hier €3,25!). En rekent ook geen consult wanneer de poes wordt geënt (zie een bedrag van €30, lijkt me alleen de enting..)?

  Verder is dit een goed stuk voor mensen die niet snappen waarom je meer betaalt voor een raskat ;-).

 13. Vivke
  juli 7, 2015 / 3:42 pm

  Weten jullie waar in West-Vlaanderen Ragdoll te koop zijn?

  • Studio Tinsel
   juli 7, 2015 / 4:31 pm

   Hallo vivke, zelf ken ik niet meteen ragdoll cattery’s in west-Vlaanderen. Ik raad je aan om lid te worden van de Facebook groep “de ragdoll” en zo in contact te komen met hen. In het andere geval kan je ook even op kittentekoop.be kijken of de lijst met erkende cattery’s opvragen via enkele verenigingen.

   Groetjes,

   Natascha

 14. Astrid
  juli 10, 2015 / 7:03 am

  Hartelijk dank voor dit uiterst duidelijker verhelderend artikel. Wist dat er kisten gemaakt werden. Genoemde specificatie in fijn. Ook lijst met richtptijzen. Sta op punt over te gaan tot aanschaf kat.
  Overwoig: een HTKK in toch ook lieg zegt mijn zoon dan. Waarom moet daar nou sorciaal zo ’n verpakking omheen.
  Ik ben nu overstag. En ha kijken bij het nest kitten wat ik zag….en mijn hart overwin

  • Studio Tinsel
   juli 10, 2015 / 7:44 am

   Hallo Astrid, Volg je hart en geniet ervan. Elke kat is inderdaad lief en verdient een goede thuis, maar ik begrijp het ook volledig als je graag een raskat wil ☺️ wij hebben ook een tijd getwijfeld maar het lieve kopje van een brit heeft ons toen overtuigd ☺️

 15. juli 10, 2015 / 1:05 pm

  Leuk verhaal, de meesten onder de kattenliefhebbers verkijken zich inderdaad op de kosten die het verantwoord fokken van een gezond kitten met zich meebrengt. Je brengt het mooi in kaart ( je zou hier ook nog de aanschafkosten van de moederpoes bij kunnen inbrengen ) maar er mag wel een kanttekening bij geplaatst worden ,de kosten die jij opvoert gelden voor een beginnend fokker, een fokker die al een tijdje meedraait heeft bijvoorbeeld een eigen dekkater, weegschaal, werpkist, geteste katten,lidmaatschappen etcetera De fokker die al wat langer meeloopt zal op een nest van 4 persjes zoals in ons geval zonder complicaties net onder de 1000 euro kunnen blijven. Maar wij als fokkers vragen ons ook af, hoewel wij weten wat alles kost waarom de prijzen voor een liefhebber zo hoog zijn en vragen zelf voor een liefhebber nooit meer dan 350 euro compleet geent gechipt en ontwormd met een hele goede stamboom en hier zitten dan ook gewoon kittens tussen die op een show niet misstaan. Het blijft in de eerste plaats voor ons een hobby. Moet nog wel gezegd worden dat wij voor fokkers aanzienlijk hogere tarieven hebben

 16. juni 27, 2016 / 10:54 am

  Natascha wat is dit een leuk en leerzaam geheel geworden zeg. Ook leuk om mijn kittenkopers eens op te wijzen. Feline krijgt als alles goed gaat over een paar weken weer broertjes en zusjes. Dikke knuffel voor Feline en natuurlijk ook voor je andere knuffel een knuffel. Groetjes Ine

  • Studio Tinsel
   juni 27, 2016 / 11:14 am

   Ooh wat een goed nieuws ben benieuwd naar de kittens groetjes, Natascha en Julio & feline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *